VÄLKOMMEN TILL HANDSJÖN - HANDLAKE VILLAGE

UTFLYKTSMÅL 

Att packa picknick-korgen och bara ge sig ut i skogen på upptäcksfärd är den bästa utflykten tycker många. Vill man ha det lite ordnat med rastplats, bord och bänkar så finns det några platser runt Handsjön du kan besöka. 

Lovika

Naturrastplatsen Lovika ligger vid väg 315 alldeles innan byn när du kommer från Rätan. Den är tillgänglig för alla eftersom man inte behöver gå någon stäcka från bilen. Det är ett populärt ställe för husvagnar och husbilar att stanna på över natten då vyn över sjön är storslagen. Här finns bord, bänkar, grillplats, vindskydd och ett utedass. Skötseln av rastplatsen sker av ideela krafter i byn. Passa på att ta ett svalkande dopp! 


Krusen

Utsiktsplatsen Handsjökrusen ligger 502 m.ö.h. bjuder på en otroligt vacker utsikt. Stigen som leder dit upp är ca. 2,1 km och det är bara uppför på vägen dit, men det är väl värt mödan när man kommer upp. Där finns en enkel fikaplats bestående av några bänkar och en liten grillplats. Stigen är markerad och det är skyltat efter gamla byvägen i Handsjöbyn. Glöm inte att skriva i gästboken som ligger i postlådan! 
Mer info och bilder från Krusen. 


Handsjöforsen 

Förr var här en livlig fors och det flottades timmer fram till 1960-talet. Handsjöforsen var då välbesökt och det fanns dansbana och servering dit många cyklade även från grannbyarna. När vattenkraftverken i Ljungan byggdes under 1960-talet blev forsen reglerad, men det är fortfarande ett populärt utflyktsmål. Du kör in på grusvägen vid Rätans kraftverk eller vid naturrastplatsen Lovika och efter ett ca. 3 km är det skyltat mot Handsjöforsen. Stigen som leder dit är ca 500 m och lättvandrad. Alldeles innan forsen finns bänkar, bord och grillplats. Fortsätter du sedan den brantare stigen ned mot vattnet finns där en hängbro som leder över till andra sidan, där kommer du in på flottarstigen, den fortsätter mot Rätans kraftverk. För den vågade kan ett dopp i ån vara något, men tänk på att vatten från kraftverket släpps på utan varning. På stenarna nedanför stugan på andra sidan finns ett märke dit vattnet nådde under vårfloden ett rekordår. Missa inte att läsa skyltarna med information och bilder från flottartiden. Flottarstigen och rastplatsen sköts av Rätans Hembygdsgdsförening och varje år vid nationaldagen ordnar de Forsens Dag då vatten släpps på och man kan uppleva hur forsen såg ut i forna dagar. 
Mer information om Handjöforsen och flottningen. 


Långtjärn

Långtjärn är Handsjöns utsättningstjärn av öring och röding, men även om du inte är fiskare så är det ett trevligt utflyktsmål. Det är skyltat till tjärnen från väg 315 när du passerat Handsjöbyn i rikting mot Ånge. En grusväg leder ända fram till tjärnen och vintertid plogas den ibland. En fin stig leder runt hela tjärnen och det finns tre vindskydd efter stigen med grillplatser för fikarasten samt två utedass. Här kan du läsa mer om fiske i Långtjärn.


Bystugan 

Byns samlingsspunkt som förrut var skola, ligger efter gamla byvägen. På sommaren är här sommarcafé som är öppet fre-lör-sön under juli månad klockan 12.00-16.00. Här serveras matiga smörgåsar, gott hembakat kaffebröd och kokkaffe. Fika inne i gamla skolsalen eller vid vackert väder på altanen. I stora lokalen finns tavlor med gamla bilder på gårdarna, människorna och sysselsättningar i byn. I pärmar finns gamla skolbilder och annan historik från byn. Testa att räkna årsringarna på "pisstallen" som blåste ned när stormen Ivar härjade. 
Här hittar du mer information om bystugan.